500-600 doden per jaar bij Dialyse, net zoveel als verkeersdoden elk jaar! But who cares..

Artikelen

Nederland was te klein toen de discussie oplaaide met appen op de fiets. Het zou zoveel doden elk jaar opleveren en er moest iets aan gebeuren en snel. Zelfde de 2e kamers ging in debat en discussie.

Citaat volkskrant
Een van de aanleidingen voor de ‘Rij MONO, fiets MONO’-campagne is het stijgende aantal verkeersdoden de laatste jaren. I
n 2014 overleden nog 570 mensen door een verkeersongeval, in 2017 waren dit er 613.

Maar dat er bij dialyse elk jaar net zoveel doden vallen als bij appen op de fiets interesseert niemand!

Jaarlijks overlijdt gemiddeld 1 op de 6 dialysepatiënten. Van de nierpatiënten die starten met dialyse tussen hun 45e en 65e jaar, overlijdt de helft binnen vijf jaar.

Dialyse kan namelijk maar beperkt de nierfunctie overnemen (PD: 5% tot 10%, HD: 10% tot 15%). Om te hoge ophoping van afvalstoffen tegen te gaan, zijn een dieet noodzakelijk. Verder belast dialyse het hart en de bloedvaten, waardoor dialysepatiënten een grote kans hebben te overlijden aan hart- en vaatziekten.

Het dagelijks leven van een patiënt staat in het teken van dialyse. Dialyseren kost namelijk veel tijd, meestal 3 keer per week 4 uur, exlusief voorbereiding, eventuele reistijden en hersteltijd na dialyse.

Datum: 26/03/2019 tot 27/03/2019Locatie: Congrescentrum De Koningshof, VeldhovenCongreswebsite: https://www.nefrologiedagen.nl/